Introvert & högkänslig

Jag känner att vi behöver prata mer om personlighetsdragen introvert och högkänslighet, då jag märker att många i min närhet inte har förståelse för detta. Ända sedan jag var liten har jag känt mig annorlunda, missförstådd och ”fel”, och har ibland önskat att jag kunde vara mer social. Det har gjort att jag inte känt mig accepterad och emellanåt mått sämre psykiskt pga. det. Nu när jag har förstått att jag är introvert (och högkänslig) känner jag att jag har fått en förklaring till varför jag kanske är lite annorlunda än många andra. Det är befriande att kunna sätta namn på något som jag alltid har känt av men inte känt till.

Det handlar inte om att man är asocial eller att man har svårt att umgås med andra människor. Men det kan kännas dränerande. Jag känner mig inte ensam när jag är själv, tvärtom! Jag kan känna mig mer ensam när jag är i en stor grupp människor.

Så, vad innebär det att vara introvert, extrovert och högkänslig?

Extroverta personer är sociala och får energi genom att umgås med andra och trivs i större grupper och där det händer mycket. Medan introverta personer ofta kan vara blyga och får energi när de spenderar tid för sig själva. De blir ofta trötta och dräneras på energi när de har mycket människor omkring sig och när det händer mycket runtomkring.
Man kan också vara både extrovert och introvert (ambivert).

Här är några typiska drag hos introverta personer:

  • Du tycker om att vara för dig själv, det är så du laddar dina batterier. Ofta känner du dig ensammare i en grupp än när du är själv.
  • Du har en liten grupp nära vänner, trivs i de små sammanhangen och gillar inte kallprat.
  • Du tycker inte om att prata i telefon. De flesta telefonsamtal kräver en viss nivå av småprat som du helst vill undvika.
  • Du tänker först och talar sedan. Observerar din omgivning och kan verka tyst och reserverad av andra.
  • Du lägger märke till detaljer och är ofta bra på att bedöma hur en person är.

Högkänsliga personer (HSP) har en hög känslighet för omgivningens signaler. De är observanta och känner av stämningar i omgivningen. De behöver också mycket ensamtid för att återhämta sig och vila från alla intryck.

Några fler tecken på att du är högkänslig:

  • Du blir lätt överstimulerad och uttröttad när det händer mycket runtomkring dig och vill helst dra dig undan till en lugnare miljö.
  • Du är en tänkare, har ett rikt inre liv och är intresserad av existentiella frågor.
  • Du är kreativ och tycker om att fantisera.
  • Du är noggrann och försöker undvika kritik.

Men det viktiga är inte vilken personlighetstyp man har egentligen.
Det viktiga är att man blir accepterad för den man är.
Att vi accepterar att alla är olika

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *